Evig troskap til MFK
Tornekrattet

En liten historikk

Tornekrattet, Molde Fotballklubbs supporterklubb

Molde Fotballklubb ble som alle vet stiftet i 1911. Men en organisert supporterklubb dukket aldri opp før i 1972. M.F.K`s Suporterclub, var navnet den gangen.

MFK rykket opp til den tidens 1.divisjon i 1974. For første gang var endelig Molde FK i det ypperste selskap. Etter den tid har MFK som kjent befestet seg som en av de store klubbene i Norge. Å være supporter den gangen på 70-tallet betød å møte opp på kamp, rope noen skjellsord til dommeren, ta en blås i pausa for så å dra hjem igjen til søndagsmiddagen. Få om noen i det hele tatt, reiste langt for å se kamper på bortebane. Sportsrevyen på NRK serverte uansett resultatene på søndagskveldene.

Etter hvert kom telefonoverføringens tid, hvor de mest interesserte møtte opp til et av byens etablissementer, tok en kaffe eller øl, og hørte på en ivrig kommentator messe ut om innkast på vår halvdel og skudd over. Alt via en dårlig telefonlinje over noen slitte sprakete høytalere.

Molde Stadion så flere fraksjoner opp gjennom årene, gjengene hadde nemlig en tendens til å finne sine faste plasser på tribunene. Men det ble aldri så mye mer enn akkurat det utover 80-tallet. Kleivegjengen var en gruppe supportere som gjorde sitt, Granliagjengen en annen. Andre klubber i Norge hadde allerede etablerte supporterklubber, dog med et noe rufsete rykte og omdømme rundt om i det ganske land.

Det ble nettopp Granliagjengen som etter hvert gjorde mer enn bare det å møtes sporadisk til kamp. Etter Cupfinalen mot Lyn i 1994 ble noen ivrige sjeler skuffet over stemningen, eller rettere sagt koordineringen av stemningen. Det ble noe planløst over det hele, selv om ”Mooooolde-klapp-klapp-klapp”allerede her var en nødløsning av mangel på noe annet.

Senhøstes 1994 og utover vinteren 1995 ble det derfor arrangert sporadiske planleggingsmøter for å få dannet en skikkelig supporterklubb for Molde FK. Ildsjeler som her kan nevnes er blant andre Sverre Mauseth, Stein Erik Blikås, Bjørn Ove Sæther, Sigbjørn Moen, Bjørnar Stavik, Frank Øien og nå avdøde Tor Veiseth. 1995 ble å regne som et prøveår, i påvente av å få kalle inn til et årsmøte. Dette til en supporterklubb som fortsatt manglet et navn.

Sesongen 1995, med de tre essene på topp, gav god drahjelp i forhold til stemning på stadion. Flere hadde nå fått med seg at det var ting på gang i byen, rundt laget og klubben MFK. Flere så behovet for ytterligere tilhørighet og samling. En navnekonkurranse ble utlyst rundt årsskiftet 95/96. Et foreløpig styre fungerte nå i påvente av et offisielt årsmøte. Et dokument fra 1.2.1996 viser at Sverre Mauseth også på den tiden fungerte som leder, og at Stein Erik Blikås, også kjent som tidligere spiller for MFK, fungerte som nestleder.

Navnekonkurransen ble avsluttet i løpet av vinteren 1996, og valget falt på et forslag fra Jan Henrik Indbjør, daværende leder i Romsdals Budstikkes sportsavdeling. ”Tornekrattet” ble født. Et godt navnevalg var de fleste enige om, hvor navnet bygger på at vi er Molde, Rosenes By. Det skal stikke litt å møte oss, det skal gjøre vondt og komme seg ut igjen fra byen vår.

Resten er historie, men muligens kommer det mer utover våren i form av gode historier og anekdoter her på nettsidene. For det er en mangfoldig historie Tornekrattet har opparbeidet seg disse 18-19 årene. Historier om en supporterklubb i stadig utvikling. Om tøffe diskusjoner og konflikter. Om sorger og nedturer. Om gleder og oppturer. Om gledestårer. Om følelser. Og ikke minst, om samhold rundt klubben og laget vi elsker, Molde Fotballklubb.

Lederne disse årene har vært:

 • Sverre Mauseth (1994 - 1998)

 • Tom Andre Sande (1999)

 • Ronny Koteng (2000)

 • Arne Kleveland (2001 - 2002)

 • Tor Melsæther (2003 - 2006)

 • Eva Brit Mauseth (2007 - 2012)

 • Oddmund Bjerkeset (2012 - 2013)

 • Eivind Aanes (2014)

 • Svein Erik Jenset (2015 - 2017)

 • Reidar Sandblåst (2018)

 • Eva-Brit Mauseth (2019 - d.d)

To be continued…..