Evig troskap til MFK
Tornekrattet
Foto: Espen A. Istad // STUDIO ISTAD

Når rykter ikke lenger er uskyldige

Tornekrattets leder, Svein Erik Jenset, publiserte i dag et leserbrev i lokalavisa hvor han tar et oppgjør med det han omtaler som en ukultur i byen. Vi har valgt å publisere leserbrevet i sin helhet også på egen hjemmeside, da dette er et viktig tema.

At en fotballklubb skifter trener er i disse dager snart like vanlig som at det kjøpes og selges spillere. I den forstand ble jeg ikke videre sjokkert over nyheten om at Tor Ole Skullerud velger å gi seg i Molde FK etter sesongen.  Men, det er allikevel noe med bakgrunnen i akkurat denne saken som jeg personlig har større problemer med å svelge.

Molde er i utgangspunktet en relativt liten by. Og i en by på denne størrelsen får man fort et lokalsamfunn hvor det ikke er spesielt mange hemmeligheter - men gjerne desto flere rykter. Så også i denne saken.

Nå er det ikke sånn at alle rykter automatisk er noe negativt, langt der ifra. Jeg er minst like glad som de fleste andre supportere i å delta i spekulasjoner om spillere på vei inn og ut, hvem som skal erstatte hvem, og lignende. Men dessverre er ikke alle rykter så uskyldige.

Hvorvidt Tor Ole kom til å gi seg til sommeren eller etter sesongen - og ikke minst hvorfor familien hadde flyttet hjem igjen til Bærum - har vært en “snakkis” både på møteplasser i byen og i sosiale medier.

Det virker nesten som om alle har hatt en teori om hvorfor – og det virker som om veldig mange har hatt det i ganske lang tid. Vi har alle selvsagt lov til å ha egne meninger og tanker om Tor Ole sin avgang, og hvorfor familien valgte å flytte fra byen vår, men det er når disse gjøres offentlige at de kan være skadelige. Og dette er ikke en unik situasjon. Uheldigvis.

Senest under forrige trener var det mye spekulasjoner, og rykter, om både det ene og det andre.  Og da - som nå - tror jeg at størsteparten av de som bidro til at ryktene spredde seg og slo rot ikke visste om det de videreformidlet var sant eller ei.

Akkurat det - å bidra til å spre rykter som både kan være, og i mange tilfeller gjerne er, usanne og ødeleggende - er noe jeg mener er farlig nært å bidra til mobbing eller faktisk begå æreskrenkelse. For det påvirker folk - både den/de det gjelder, og den/de som står dem nær. Og til syvende og sist ble situasjonen denne gangen at Tor Ole måtte velge mellom jobb og familie.

Og i akkurat dette tilfellet kan det ha kostet oss både en faglig dyktig fotballtrener og en flott ambassadør for Molde FK – og også unødvendig turbulens i det som gjenstår av sesongen. Tor Ole sier selv at det var “energiforløsende” å nå kunne legge dette bak seg – noe jeg håper han får lov til.

Men jeg tror, innerst inne, at det ikke var Tor Ole som ønsket at denne nyheten skulle komme ut akkurat nå, to uker før klubbens største utfordring og klare målsetning for året braker løs. Jeg tror at det rett og slett ble så mye snakk, og så mye press og forespørsler, at noen til slutt ga etter og uttalte seg også direkte til media.

Jeg har – gjennom mitt verv som leder for Tornekrattet – kanskje kommet litt tettere på Tor Ole enn det mange andre har. Og jeg har fått minst like stor respekt for mennesket Tor Ole, som jeg har for fotballtreneren Tor Ole. For han er en utrolig flott person – og jeg kan på ingen måte se, eller forstå, at han har gjort noe som tilsier at han fortjener å få så mange usanne rykter om seg selv, eller sin familie, spredd i lokalsamfunnet.

Jeg har til tider vært flau av å få gjenfortalt ting, om Tor Ole og hans familie, som jeg har gjenkjent som direkte løgn. De som har kommet tett på Tor Ole vet at han på absolutt alle vis er en dedikert og lojal familiemann. Det må derfor være pinlig for de som står bak noen av de vanligste ryktene at Tor Ole nå viser sitt sanne ansikt når han velger å følge familien til Bærum, i stedet for å prioritere sin karriere i Molde!

Og hvem er så disse ryktesprederne? Jo, det er godt voksne mennesker, fra nær sagt alle sjikt i samfunnet. Både de som står klubben veldig nær, og de som påstår at de ikke bryr seg om fotball. Høyt utdannede personer, og lavt utdannede personer. Både folk i posisjon, og "vanlige" folk i gata.

Jeg håper derfor at vi alle i fremtiden kan tenke oss om både en, to og tre ganger før vi bidrar til en sånn rykteflom. For jeg er sikker på at ingen av oss ville likt det hvis det var oss ryktene omhandlet, og da tilsier vel god folkeskikk at vi òg skal holde oss for god til å bidra til at det går ut over noen andre.

På den måten kan vi kanskje unngå at lignende situasjoner oppstår igjen. Og, ikke minst, bidra til et enda bedre og sunnere lokalmiljø!

 

På forhånd takk,

 

Svein Erik Jenset
Leder, Tornekrattet

Flere nyheter