Evig troskap til MFK
Tornekrattet
Foto: Foto: Wiggo Hovde

Våre tanker ang. Supportershop

Som de fleste har fått med seg er Supportershop Molde nå avviklet. Her følger noen av de tankene vi i Tornekrattets styre sitter igjen med i etterkant.

Mye har vært sagt om styrets involvering i denne saken. Manglende, tafatt, laber, lik null o.l. er ord som har blitt brukt for å beskrive den. La oss aller først si at vi uten tvil har begått feil i denne prosessen. Vi ser i ettertid at vi burde vært langt mer åpne om hva som har foregått, og det er helt klart store rom for forbedringer rundt vårt eget arbeid om vi skulle havne ut for en lignende situasjon. Dette kan vi bare beklage overfor våre medlemmer!

Økonomi er årsaken til avviklingen. Det er i alle fall det klubben, i møte etter møte, har fortalt oss hver gang det har blitt ymtet frempå om ikke "ditt eller datt" kunne være en reell løsning. Vel, det eller et "Kan ikke dere bare ta over driften da?". "Nei", var svaret, "vi som frivillig organisasjon har ikke økonomiske muskler til det". Vi velger likevel å gjenta spørsmålet nok en gang: Sto det virkelig så dårlig til med økonomien at en avvikling var den eneste reelle løsningen?

En husleie på 450.000 kroner alene burde, isolert sett, si at det er bedre butikk i å drive med et marginalt underskudd enn det er å la lokalene stå tomme. Det virker også merkelig at avviklingen fremstår som første og beste utvei. Hvorfor ble ingenting gjort med størrelsen på butikken? Planløsningen? Åpningstidene? Nettshoppen? Og hvorfor avvikle akkurat nå, med flere måneder igjen av sesongen og en mulig cupfinale på horisonten?

Hvis interessen for å beholde butikken var tilstede hos Molde FK ville de mest sannsynlig kommet på banen på tidlig tidspunkt for å informere oss om situasjonen. For å kartlegge nærområdet etter økonomiske støttespillere. Men nei; styret var på ingen måte informert før endelig vedtak var oppe og avgjort, og vi fikk vite dette gjennom media som alle andre. Under det første møtet vi hadde med klubben fikk vi klar beskjed om at butikken skulle avvikles. Dette til tross for at ingen erstatning var klar, hverken som leietaker på lokalene eller som utsalgssted for billetter og effekter.

Sport1 har nå overtatt salget av billetter og supporterutstyr. I alle fall om man skal tro det man kan lese på www.supportershopmolde.no - en side som er eiet av Molde FK. I og for seg så er det intet negativt i at billetter og drakter nå også er til salgs på Vestnes. Det er som kjent mange MFK-patrioter på den siden av fjorden også. Ei heller gjør det direkte skade at folk som forviller seg innom Roseby bare kan rusle over gata for å sikre seg adgangsbevis til førstkommende hjemmekamp. Men var det nødvendig at dette ble igangsatt på bekostning av et redusert/alternativt tilbud på stadion?

Vi ble forespeilet at avviklingen skulle føre til at tilgjengeligheten økte. Steder som Surnadal og Åndalsnes m. fl. ble nevnt som utsalgssteder. Dette ville føre til at supportere bosatt utenfor Molde by enklere skulle få tak på supporterutstyr og/eller billetter. Men så ble det altså Lingedalen og Vestnes. Igjen, intet ondt om Vestnes. Men vi føler at realiteten kanskje ikke helt gjenspeiler visjonen vi ble forelagt.

Utvalget vil bli redusert. Det er vi 100 % overbeviste om, og det har vi også fått bekreftet i møtene med klubben. Mye av det mest populære vil nok forbli, håper vi. Men mye av det som nå er "dagligdags" og populært hadde kanskje aldri blitt det om vi ikke hadde en Supportershop som turte å ta risikoen med å importere det først? Vi har sagt det i media, og vi gjentar det gjerne her: Det føles som om vi nå blir satt 5 år tilbake i tid sett opp mot andre klubber som har en Supportershop!

For 5 år siden var de gule jakkene til Stadions Venner det nærmeste vi kom en "uniformert" stadion. I år har stadion stort sett vært kledd i blått. På Årø er det nærmest erklært "flaggkrig" mellom flere av bedriftene, og på stadig flere balkonger i byen svaier det MFK-flagg i vinden. Joda, Sport1 skal, visst nok, om alt går etter planen, kanskje ha flagg i sortimentet sitt. Det gjenstår å se, men det er lov å, i det minste, håpe på såpass. Men vi frykter at dette vil, sakte men sikkert, dabbe av. At stadion nok en gang blir grå og anonym.

Tilhørigheten er det viktigste bindeleddet mellom klubb og supporter. Tilhørigheten til en by, et lag, en logo og en farge. Tilhørigheten til en stadion. Vår egen lekestue. Vårt fort. Vårt samlingssted. Plassen der noen finner seg nye venner. Eller treffer igjen venner de ikke har sett på flere år. Eller til og med gifter seg. Et bygg som er så mye, mye mer enn bare et bygg. Et symbol. Vårt symbol. På noe så viktig at det er meningsløst å prøve å sette ord på det.

En fullgod erstatning vil Sport1 aldri bli. I alle fall ikke for veldig mange. Og at dette setter en alvorlig strek i regningen for tilhørigheten er vi skråsikre på. Vi har vanskelig for å tro at de som elsker Molde FK, om gitt valget, ikke heller ville hatt den grønne gressmatta som utsikt gjennom butikkvinduet. Alternativet er i alle fall inngangen til Roseby, og den betyr neppe like mye for like mange. Men tilhørighet kan altså ikke måles i kroner og øre.

Det hadde vært lettere å bare tro på alle ryktene. At dette er iverksatt av noen med en skjult agenda. At det er en personalsak. At økonomien bare er et skalkeskjul. At "kaffegjengen" var uspiselige. At "miljøet" skremte folk vekk fra stadion. At det var fordi spillerne tippet på hest. Og så videre. Det hadde i alle fall gjort det enklere å forstå; både tidspunktet for avviklingen og avviklingen i seg selv. Kanskje ikke lettere å svelge, men likevel lettere å forstå. Hvor vidt det er et snev av sannhet i (noen av) ryktene vil vi nok aldri få vite. Men at vår tilhørighet har fått seg ett skudd for baugen; ja, derom hersker det ingen tvil.

Skjult agenda eller ei så råder det liten tvil om at utfallet er sørgelig. Vi skulle selvfølgelig helst se at det var valgt en annen løsning, men slaget var nok tapt lenge før vi entret arenaen. Flere har kritisert oss for å ha blitt for "snille". For at det ikke lengre er "guts", fandenivoldskhet og evne/vilje til å tale de høye herrer midt i mot. Om vi ikke burde stått på barrikadene og skreket høylytt. Vi valgte å ikke gjøre det, og vi valgte kanskje feil. Men den største feilen ligger ene og alene for klubbens dør: Å legge ned dette tilbudet er intet mindre enn et gigantisk feilsteg!

Så får vi bare håpe at vi tar grundig feil i våre bange anelser. At dette viser seg å være et genistrek fra klubbens side. At supportermiljøet i og rundt Molde vil blusse opp som aldri før. At byen og stadion farges så blå at det er den eneste synlige fargen. At tilskuerne vender tilbake til feltet vårt og stadion ellers. At vi i ettertid kan si at det var dette som var årsaken. Og at i år er året da julenissen faktisk viser seg å eksistere.

Til syvende og sist så er vi, trass i flere møter, fremdeles undrende og kritiske til den avgjørelsen som har blitt tatt. Vi har hørt klubbens side av saken gjentatt om og om igjen. Men det er likevel noe som skurrer. Det er for mange spørsmål vi føler fremdeles kunne vært bedre besvart. Det er neppe det administrasjonen nede på stadion ønsker å høre, men det er altså sannheten.

Flere nyheter